20 Aralık 2014 Cumartesi

ŞAMBABA TATLISI



ŞAMBABA TATLISI


Malzemeler:

3 su bardağı un
20 gr yaş maya
1,5 su bardağı ılık süt
4 adet yumurta
125 gr margarin eritilmiş soğumuş
1 paket vanilya şekeri
1/2 +1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

Şerbet için :

3.5 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Süslemek için:

200 ml krema
1 paket krem şanti
Toz  Antep fıstığı

Yapılışı:

Bir kase içinde yaş maya 1 yemek kaşığı toz şeker ve ılık sütten bir miktar alınır karıştırılır mayalanması için 15 dakika bekletilir.Bir çırpma kabında yumurtalar 1/2 çay bardağı toz şeker mikser ile çırpılır.Vanilya ve limon rendesi eklenir.Mayalanan maya karışımı,kalan süt,erimiş margarin eklenir kısa süre çırpılır.Son olarak un eklenir devamlı mikser yardımı ile homojen bir kıvam alana kadar çırpılır.Koyu boza kıvamındaki olan tatlı hamurumuz bol yağlanmış tart kalıplarının yarısına kadar doldurulur.Kalıbın yarısına kadar doldurulur aksi halde kabarıp taşabilir.Tart kalıbındaki hamurlar mayalanması için yarım saat bekletilir.(Bu mayalanma süresinde soğuk fırında bekletmek en uygun ortam olduğunu düşünüyorum)Fırın 180 derecede ısıtılır sıcak fırına konulan tatlılarımız 35-40 dakika arası pişirilir.Soğuyunca kalıplardan çıkarılır.Şerbet için toz şeker,su ve limon suyu bir tencereye konulur.Kaynamaya başlayınca 10 dakika ateşte kaynatılır.İlk sıcaklığı gidince yani 4-5 dakika sonra tatlıların üstüne şerbet dökülür.Arada tatlılar ters yüz çevrilir.Kreması için krema ve krem şanti mikser ile çırpılır katılaşınca soğumuş tatlıları üstüne krema torbası ile sıkılır.Antep fıstığı ile süslenir.Afiyet olsun:)