26 Ocak 2013 Cumartesi

MERCİMEKLİ AFYON BÖREĞİ





MERCİMEKLİ AFYON BÖREĞİ

Malzemeler:

1 su bardağı Ayçiçekyağı
2 su bardağı su
250gr Margarin
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi için:

1 su bardağı siyah mercimek
1 orta boy soğan
tuz
karabiber
yarım çay bardağı Sıvıyağ

Yapılışı:
Mercimek 1 saat önceden ıslatılır, bol suda haşlanır, süzülür. Soğan rendelenir ve sıvıyağ da kavrulur. Mercimek ilave edilir tuz ve karabiber eklenir Margarin eritip ılınmaya bırakılır. Hamur için sıvıyağ, su ve tuz bir kaba konulur. Un ilavesi ile kulak memesi kıvamı tutturulur. Hamur 10 dakika dinlendirilir ve 4 parçaya ayrılır. Her parça çok ince olmayacak şekilde oklava yardımıyla açılır. Her yufkanın üzerine ılınmış margarin sürülür. Yufkaların dördünüde üst üste serip, en üsteki yufkaya margarin sürmeden el yardımı ile biraz daha büyütmek gerekir. Büyüttüğümüz yufkamıza tekrar margarin sürülür. Katmer yapılır. Katlarken her bölüme margarin bol bir şekilde sürülür. Kare şeklini alan hamur, derin dondurucuda 1 saat bekletilir. Soğutucudan çıkartığımız hamur resimde gördüğümüz şekilde karelere kesilir. Çok ince olmayacak biçimde oklava yardımı ile kareler açılır. Mercimekli iç orta kısma konulur katlanır. Bütün parçaları katladıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında,böreklerimizin üstleri kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun :)