12 Temmuz 2013 Cuma

HÜNKAR BEĞENDİ



HÜNKAR BEĞENDİ


Malzemeler:

1 kg kuşbaşı sotelik dana eti
2 adet kuru soğan
3 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
1 tutam taze kekik veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı

Beğendi için malzemeler:

1 kg patlıcan
1-1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
Bir fiske muskat cevizi rendesi(arzuya göre)
Tuz
Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Hünkar beğendi genellikle kuzu etinden yapılmaktadır benim tarifim dana etinden tercihi sizlere bırakıyorum.Dana etinin pişme süresi daha uzun olduğundan ben düdüklü tencere kullanacağım.Tenceremize etimiz konulur suyunu çekene kadar kavrulur.Küp şekilde kesilmiş soğanlar ve sıvıyağ eklenir.Domatesler küp şeklinde doğranır tencereye ilave edilir.Domatesler yumuşayınca salça, kıyılmış kekik,tuz, karabiber ve sarımsaklar eklenir çok az su ilavesi ile 20-25 dakika kadar  pişirilir.Patlıcanlar ocakta közlenir soğuyunca kabukları soyulur ve ince ince kıyılır.Tereyağı bir kaba konulur un ilave edilir un hafif pembeleşince kıyılmış patlıcanlar eklenir.Karışım ocakta iken süt yavaş yavaş eklenir pişirmeye devam edilir.Beğendi ocaktan alınır bir fiske muskat cevizi rendelenir tuz ve karabiber eklenir.Servis tabağına beğendi konulur üstüne pişirdiğimiz etten eklenerek servis edilir.Afiyet olsun :)