30 Temmuz 2013 Salı

MERCİMEKLİ HAŞHAŞLI BÜKME



MERCİMEKLİ HAŞHAŞLI BÜKME

Malzemeler:

Hamur için:

1 su bardağı ayçiçek yağı
1.5 su bardağı su
750 gr un
Tuz

Katmer yapmak için:

250 gr margarin
3 dolu yemek kaşığı haşhaş ezmesi

İç malzemesi:

1 su bardağı siyah mercimek
1 adet orta boy soğan
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Mercimek haşlanır suyu süzülür çok ince kıyılmış kuru soğan sıvı yağda sotelenir suyu süzülmüş mercimek eklenerek tuz ve karabiberle tatlandırılır.Bir yoğurma kabına un,tuz konulur karıştırılır sıvı yağ ve su ilave edilerek orta sertlikte hamur tutulur.Hamurun üstü kapatılır 15-20 dakika dinlendirilir.Margarin ocağa konulur eridikten sonra haşhaş ezmesi eklenerek karıştırılır akışkan bir karışım oluşturulur.Hamur 4 parçaya bölünür her parça orta incelikte açılır.İlk açtığımız yufka masaya serilir hazırlanan haşhaşlı yağdan 5-6 yemek kaşığı konulur yufkanın her yerine gelecek şekilde sürülür.Diğer yufkalarda ilk yağladığımız yufkanın üstüne konularak aynı işlem yapılır sonuncu yufka konulduğunda yağlamadan elle çekilerek yufka büyütülür sonra yağlanır.Yufka katmer yapılır her katlamada yağlanır zarf şekli verilir buz dolabında 30 dakika dinlendirilir.http://yemekanne.blogspot.com/2013/01/mercimekli-afyon-boregi-malzemeler-15.html Verdiğim linkte katmer yapılışı ve kesilişi görünmektedir.Hamur 5 paçaya kesilir ve her parça tekrar 5'e kesilerek kareler oluşturulur.Kare kesilen hamurlar oklava ile dikdörtgen açılır hazırlanan iç harçtan konulur katlanır.180 derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.