10 Ekim 2013 Perşembe

DOMATES SOS YAPIMI




DOMATES SOS


  Kışın yemeklerde kullanabileceğiniz, domates sosu kolaylıkla evlerinizde yapılabilirsiniz.Pazarlarda hala, bol ,ucuz ve lezzetli domatesler bulmak mümkündür.

Çeşit 1: Domatesler yıkandıktan sonra kaynar suda 3-4 dk bekletilip kabukları kolaylıkla soyulur.İnce ince küp şeklinde kıyılır ya da rondo da çekilebilir.Daha sonra tuz ilave edilerek hafif suyunu çekene kadar pişirilir.Sıcakken kavanozlara doldurulur.Kavanozların kenarları kağıt peçete ile silinir.Önceden kullanılmamış konserve kapakları ile sıkıca kapatılır ve bir mutfak bezinin üstüne ters çevrilerek oturtulur.Bir gece bekletilir.

Çeşit 2: Kapya biberi ve domates ikilisiyle de aynı şekilde sos hazırlanabilir.Domates oranında, yani 1 kg domatese 1 kg kapya biberi kullanılır.Kapya biberleri çekirdeklerinden ayrılır, küçük küçük doğranır.Kabuklarından arınmış, doğranmış domateslerin içine katılır.Tencereye konulan malzemeler biberler tam olarak pişene kadar kaynatılır.Tuz ilave edilir.El blenderi ile püre haline gelene kadar karıştırılır.Sıcak iken kavanozlara doldurulur.Kavanozları kenarları kağıt peçeteyle silinir.Önceden hiç kullanılmamış konserve kapakları ile sıkıca kapatılıp, ters çevrilerek bir mutfak bezinin üstüne oturtulur.Bir gece bekletilir.


* Kavanozların, üst kısmından 2 cm kadar boşluk bırakılması gerekir.

* Sosların içine zeytinyağı da koyulabilir.

* Konserveler bir gece bekletilip, düz çevrildikten sonra kavanoz kapaklarının hafifçe içe doğru çökmüş olması konservenin başarılı olduğunun işaretidir.

* Kavanoz kapaklarının arada bir kontrol edilmesi gerekir.Kapak düzleşmiş ise konserve bozulmuş olur.