24 Ekim 2013 Perşembe

MUSAKKA





MUSAKKA


Malzemeler:

2 adet büyük boy bostan patlıcanı
3 adet orta boy patates
1 su bardağı ayçiçek yağı (kızartmak için)

Kıymalı harç için:

400 gr dana kıyması
2 adet orta boy kuru soğan
3 adet orta boy domates
10 dal maydanoz
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
2 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı ucu kadar tarçın (arzuya göre)
Tuz

Beşamel sos için:

1 litre süt
100 gr tereyağı
100 gr un
2 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Patlıcanlar alaca soyulur, diklemesine uzun uzun dilimlere ayrılır, tuzlanır.Acı suyunu çıkarması için 30 dk bekletilir.Bir tavaya ayçiçek yağı konulur, kızdırılır.Soyulmuş yuvarlak doğranmış patatesler kızartılmaya başlanır ve ısıya dayanıklı kap içerisine dizilir.Patlıcanlar, yıkanır, kurulanır aynı yağda kızartılır, patateslerin üstüne dizilir.Kıymalı harç için kuru soğan, küp şeklinde doğranır, yarım çay bardağı zeytinyağında sotelenir.Rendelenmiş sarımsaklar ilave edilir.Soğanlar hafif pembeleşince kıymalar eklenir ve kavrulur.Küçük doğranmış domatesler de suyunu çekene kadar pişirilir.Son olarak baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz karışıma konulur.(Tarçın ilavesi arzuya göredir.Yemeğe değişik bir aroma katar)Kavrulmuş kıyma patlıcanın üzerine yayılır hafifçe bastırılır.Beşamel sos için tereyağı eritilir un konulur kavrulmaya başlanır.Bir miktar kavurduktan sonra yavaş yavaş sür ilave edilir.Göz göz olunca ateşten alınır, tuz ile tatlandırılır.Son olarak iki yumurta sarısı beşamel sosa çırpılarak yedirilir.Pişirme kabının en üstüne beşamel sos dökülür.200 derece ısıtılmış fırında 40-50 dk arası pişirilir.Beşamel sos kızarınca fırından çıkartılır.Pişirme süresi fırına göre değişir.Afiyet olsun: )