11 Kasım 2013 Pazartesi

KIYMALI FIRIN MAKARNA



KIYMALI FIRIN MAKARNA


Malzemeler:

500 gr fırın makarna
400 gr dana kıyması
1 adet orta boy kuru soğan
5 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı salça
1 diş sarımsak
Karabiber
Kekik
Muskat cevizi rendesi
Tuz
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı

Beşamel sos için:

100 gr tereyağı
4 su bardağı süt
100 gr un
Tuz
8 yemek kaşığı galeta unu
2 adet yumurta

Üstü için:

300 gr kaşar peyniri

Yapılışı:

Makarna haşlanıp, soğumaya bırakılır (makarna bütün olarak haşlanmalıdır.).Kıymalı harç için; soğan küp şeklinde doğranır,sarımsak rendesiyle birlikte pembeleşinceye kadar sıvıyağda kavrulur.Kıyma ilave edilir.Domateslerin kabuğu soyulur ve küp şeklinde doğranır, kavrulmuş kıymaya eklenir ve salça, tuz ve baharatlar konulur.7-8 dk piştikten sonra soğumaya bırakılır.Beşamel sos için; un, tereyağı ile kavrulur.Süt azar azar tencereye eklenir.Bu arada devamlı olarak karıştırılır.Sütün tamamı konulduktan sonra tuz ile tatlandırılıp soğumaya bırakılır(beşamel sosun kabuk tutmaması için ara ara karıştırılması gerekir.).Bir kap içerisinde, yumurtalar çırpılır, ardından 6 yemek kaşığı galeta unu ilave edilir.Beşamel sos soğuyunca galetalı karışım sosa konularak karıştırılır.Dikdörtgen derin bir fırın kabı yağlanır.2 yemek kaşığı galeta unu serpilir tepsinin her yeri galeta unu ile kaplanır.Makarnanın yarısı, tepsinin boyuna doğru sıra sıra dizilir.Dizdikten sonra, beşamel sosun yarısı makarnanın üzerine yayılır.Kıymalı harcın tamamı beşamel sosun üzerine konulur ve tekrar geri kalan makarnalar en alta dizildiği gibi dizilir.Son olarak kalan beşamel sos makarnanın üzerine yayılır.200 derecede ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişirilir.Fırından çıkarılıp rendelenmiş kaşar peyniri makarnanın üst kısmına eşit bir şekilde serpilir.Tekrar fırına verilir.15 dk daha kaşar peyniri kızarana kadar pişirilir.Ilık servis edilir.Afiyet olsun:)