9 Kasım 2014 Pazar

AŞURE



AŞURE


Malzemeler:

3 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı kuru fasulye
1.5 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
1 kase kuru incir
1 adet portakal
1 yemek kaşığı karanfil
4 ya da 5 su bardağı toz şeker
Bir tutam tuz

Süslemek için:

Nar
Badem
Ceviz
Fındık
Tarçın ve arzu edilen kuru yemişler

Kıvam vermek için:

2.5 yemek kaşığı mısır nişastası

Yapılışı:

Öncelikle büyük bir tencereye yıkanmış,süzülmüş buğday ve pirinç konulur.Yaklaşık 3 litre su ilavesi ile orta ateşte pişirilir.Akşamdan ıslanmış kuru fasulye ve nohut ayrı ayrı tencerelerde haşlanır.Üzüm,kuru kayısı ve incir 3-4 saat önceden ıslatılması yeterlidir incirler çok fazla suda bekletilmeden süzgece alınır.Çok fazla suda bekleyen incirlerin çekirdekleri aşurenin suyuna karışacağı için suda fazla bekletilmemelidir.Buğday pişince üzüm eklenir. Cezveye bir çay bardağı su ve karanfil konulur kısık ateşte kaynatılır.Kaynayan karanfil suyu çay süzgeci ile süzülerek aşure tenceresine eklenir.Bu işlem 5-6 kez daha yapılır yeni karanfil eklemeye gerek yoktur kaynadıkça karanfiller yeterince aroma verecektir.Haşlanmış kuru fasulye ve nohutta tencereye eklenir.Portakalın kabukları  rendelenir ve portakalın dilimleri küçük parçalara kesilir.Kesilmiş kayısı ve portakal kabukları da tencereye eklenir.Toz şeker aşureye konulur ve bütün kuru bakliyat şekeri içine çekmesi için 10-15 dakika kaynatılır.Şeker miktarı arzuya göre fazlalaştırılabilir.Aşure kısa zamanda tüketilemeyeceği için su miktarının biraz fazla olması gerekir.İlerleyen günlerde bakliyatlar bir miktar su çekecektir.Şekerde aşureyi sulandırır bunuda göz önünde bulundurmak gerekir.Portakal parçaları,kıyılmış incirlerde son olarak eklenir ve bir miktar suda seyreltilmiş nişasta konulur.Nişasta aşurenin kıvamını koyultunca ateşten alınır.İncir aşureyi karattığı için son anda konulur ya da arzuya göre üstüne süs olarakda konulabilir.Kaselere paylaştırılan aşurelerin üstü istenilen yemişlerle süslenir.Afiyet olsun :)