21 Aralık 2013 Cumartesi

ÇİKOLATA KAPLI PORTAKALLI KEK




ÇİKOLATA KAPLI PORTAKALLI KEK


Malzemeler:

250 gr tereyağı ( yumuşak)
170 gr toz şeker
5 adet yumurta
250 gr un
100 gr nişasta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya şekeri
1 portakal kabuğu rendesi ve suyu
200 gr krema
200 gr bitter çikolata

Yapılışı:

Tereyağı ve toz şeker krem bir hal alana kadar çırpılır teker teker yumurtalar ilave edilir çırpılmaya devam edilir.Vanilya şekeri ve portakal kabuğu rendesi karışıma eklenir.(Portakal kabuğu ince bir rende ile rendelenir ve portakalın beyaz kısmı acı olduğu için rendelerken bu kısmı rendelememeye dikkat edilir)Bir kap içinde un,nişasta,kabartma tozu karıştırılır ve çırpma kabına eklenir.Dikdörtgen bir tepsiye pişirme kağıdı yayılır varsa dikdörtgen kek kalıbı yoksa tepsiye karışım yayılır 175 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.Fırından çıkan kek soğuyunca kenarlarındaki sert kısımlar kesilir ve mümkün olduğu kadar eşit kalınlıkta 6-7 cm eninde şeritler yani tepsinin eninden kesilir.(ben 5 adet şerit kestim)Krema bir kap içinde ısıtılır ve kıyılmış çikolata eklenir karıştırılır buz dolabında bir süre soğutulur.Portakalın suyu sıkılır ve kestiğimiz keklerden bir tane alınır portakal suyu ile 2 yada 3 yemek kaşığı  ıslatılır. Hazırlanan çikolata sos üstüne sürülür ikinci dilim konulur.Bütün kekler aynı şekilde üst üste konulur ve buz dolabında 2-3 saat dondurulur.Buzdolabından çıkan kek yan olarak bir servis tabağına oturtulur kalan çikolata sos ile her tarafı kaplanır.(Sos dökerken kekin kenar kısımlarına pişirme kağıdı yada alüminyum folyo koyarsanız sos donunca  kağıtları çekersiniz tabağınız kirlenmez:) )Bir süre daha buz dolabında bekletilen kek arzuya göre şekerleme ile süslenir ve servis edilir.Afiyet olsun.