12 Mart 2013 Salı

AÇMA VE POĞAÇA




AÇMA VE POĞAÇA


Malzemeler:

500 gr un
Yarım paket maya (küçük küp mayanın yarısı)
Yarım paket kabartma tozu
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine ayrılacak)
150 gr yoğurt
150 gr süt
50 gr sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı:

Bir yoğurma kabına un elenir ve ortası havuz biçiminde açılır.Maya orta kısma ufalanır.İki tatlı kaşığı toz şeker ilave edilir.Yarım çay bardağı sütten konulur ve karıştırılır.15 dk. mayalanması için bekletilir.Maya köpürünce tuz ,yoğurt, sıvıyağı, yumurtalar ve kalan süt eklenerek hamur yoğurulur.Çok yumuşak bir hamur elde edilir.Çok az elinize sıvıyağı alarak hamuru toparlayıp üzeri kapatılır.Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletilir.1 saat sonra tezgah sıvıyağıyla yağlanır.Hamur tezgaha konulur ve istenilen parçalara ayrılır.Arzu edilen biçimlerde şekiller verilir.Açma yapmak için yarım tatlı kaşığı yumuşak tereyağı açtığınız hamurun içine sürülür.Rulo yapılır, her iki uçtan ters yöne doğru burulur ve birleştirilir.İçine zeytin ezmesi, parça zeytin , ezilmiş patates harcı konulabilir.Poğaçalar içinde beyaz peynir, patates harcı veya arzu edilen malzemelerle yapılabilir.Hamura şekiller verildikten sonra 15 dk. kadar tepsi mayası gelmesi için bekletilir.Ayırdığımız yumurta sarısına 1 yemek kaşığı kadar süt konulup çırpılır.Hamurların üzerine sürülür.Üzeri çörek otu veya susamla süslenir.Hamurlar iki kat kabaracağı için tepsiye aralıklarla dizilmelidir.200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirilir.Arzuya göre sıcak veya soğuk servis edilir.