14 Mart 2013 Perşembe

ÇAVDAR EKMEĞİ





ÇAVDAR EKMEĞİ


Malzemeler:

300 gr çavdar unu
400 gr un
1 küçük paket yaş maya
450 ml ılık su
Üzeri için ay çekirdeği içi
Tuz

Yapılışı:

Bir su bardağının içine maya ufalanır bir miktar ılık su konulur karıştırılır.Yoğurma kabına çavdar unu ve beyaz un elenir birbirine karıştırılır.Unun ortası havuz şeklinde açılır bardakta eritilmiş maya açılan kısma dökülür bir miktar un ile üstü kapatılır.Üzerine bir mutfak bezi ile örtülür 15 dakika mayalanması için bekletilir.15 dakika sonra tuz ve kalan ılık su eklenir pürüzsüz bir hamur elde edilene kadar yoğrulur.Hamurun üstü kapatılır 30 dakika mayalanması için bekletilir.30 dakika sonra tekrar yoğrulur tekrar üzeri kapatılır ve mayalanması için 30 dakika daha bekletilir.Fırın 250 dereceye ayarlanır.Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir. Hamur iki eşit parçaya ayrılır hafif unlanmış tezgah üzerinde şekil verilir.Ekmeklerin üzerine su sürülür ve 1 yemek kaşığı un ile 2 yemek kaşığı ay çekirdekleri karıştırılır.Ekmekler bu karışıma bulanır ve ekmeklerin altı bol unlanır kağıda yapışmaması için .Isıtılmış 250 derece fırında 15 dakika pişirilir.15 dakika sonra fırın 170 dereceye indirilir 20 dakika kadar bu ısıda pişirilir.Fırından çıkan ekmekler sofra bezine sarılır soğuyana kadar bekletilir.