2 Mart 2013 Cumartesi

FINDIKLI ÖRGÜ






FINDIKLI ÖRGÜ


Malzemeler:

500 gr un
80 gr toz şeker
1 küçük yaş maya
200 ml süt
1 yumurta
80 gr margarin (oda sıcaklığında)

İç malzeme için:

200 gr dövülmüş fındık
3 yemek kaşığı toz şeker
1 dolu yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın
1 yumurta
yarım neskafe fincanı süt

Üstü için:

120 gr pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı su

Yapılışı:

Öncelikle hamur hazırlanır ılık süt, bir kaşık toz şekeri ve maya karıştırılır. 10-15 dakika mayalanması için bekletilir. Hafif kabarmış olan maya karışımına un, şeker, yumurta ve margarin katılır ve yoğurulur. Mayalanması için 20-25 dakika üstü kapalı bir şekilde bekletilir. Hamur mayalanırken iç malzemesi hazırlanır. Dövülmüş fındığa şeker, kakao,tarçın, yumurta ve süt konulur ve karıştırılır. Mayalanan hamur tezgaha konulur, hafif unlanır merdane ile büyükçe bir kare oluşturulur. İç malzememiz her tarafa gelecek şekilde hamura sürülür ve hamurun bir ucundan başlayarak bir rulo oluşturulur. Bıçak ile rulonun ortasında başlayarak aşağıya doğru kesilir iç kısma dışa gelecek şekilde iki hamur birbirine dolanır. Uç kısımları açılmaması için sıkıştırılır. Diğer taraf da aynı şekilde ortadan ikiye kesilir ve aynı şekilde dolanır. Tepsimize pişirme kağıdı serilir. Hamurumuz üzerine konulur. 10-15 dakika tepsi mayası gelmesi için bekletilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir. Hamurumuz fırında iken pudra şekerine limon suyu ve su katılır  karıştırılır. Kıvam koyu ise bir iki kaşık su eklenebilir. Fırından çıkan fındıklı örgü sıcak iken hazırladığımız glasür üzerine dökülür. Soğuyunca servis edilir.