21 Mart 2013 Perşembe

BALKAN BÖREĞİ





BALKAN BÖREĞİ


Malzemeler:


Hamur için malzemeler:

5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
Tuz
1,5 su bardağı ay çiçek yağı

İç malzemesi için: 

400 gr kıyma
Yarım çay bardağı ay çiçek yağı
2 orta boy soğan
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Yoğurma kabına  un konulur tuz ve su eklenerek pürüzsüz bir hamur yoğurulur . Üzeri örtülür 30 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamur 6 parçaya ayrılır her parça yemek tabağı büyüklüğünde açılır derin bir kabın içerisine tek tek konulur aralara bol sıvı yağ gezdirilir. 1,5 bardak sıvı yağ hamurların aralarında ve üzerinde gezdirilir. Üzeri kapatılır bir saat tekrar dinlendirmeye bırakılır.Bu arada soğan rendelenir yarım çay bardayı sıvı yağda ağır ağır kavrulmaya bırakılır daha sonra kıyma eklenir. Kıyma kavrulduktan sonra tuz ve karabiber ile tatlandırılır.  Bir saat sonra hamur içindeki  yağdan tezgah üzerine 3 yemek kaşığı kadar dökülür, tezgahın her tarafına sürülür. Bir hamur alınır yağlı tezgah üzerinde önce elle açılır sonra çekerek büyütülür. Yufkanın kenarındaki kalınlıklar bir bıçak ile alınır ve bir miktar sıvı yağ ile yağlanır.yufka kenarlardan ortaya doğru toplanarak dikdörtgen bir şekil verilir. Yağlanmış fırın tesisine konulur. Hamurların bulunduğu kap içindeki yağdan tekrar tezgah üzerine dökülür, bir hamur daha alınır aynı şekilde elle açılır daha sonra çekiştirilerek büyütülür. Kenarlardaki kalın hamurlar kesilir kıymalı malzemeden yufkanın her tarafına konulur. Tepsiye boş olarak katladığımız yufka tam ortasına konulur tekrar ortaya doğru toplanarak katlanır. Kalan bütün hamurlar aynı işlemle üst üste kapatılır. Fırın tepsisine börek hamurumuz konulur hafifce bastırılır 180 derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.