9 Mart 2013 Cumartesi

ÜZÜMLÜ EKMEK




ÜZÜMLÜ EKMEK


Malzemeler:

120 gr çekirdeksiz kuru üzüm
500 gr un
250 ml ılık süt
100 gr toz şeker
1 küçük paket yaş maya
80 gr tereyağı veya margarin (eritilip soğutulmuş)
1 adet yumurta
1 fiske tuz

Üstü için:

1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı süt

Yapılışı:

Bir yoğurma kabına un elenir.Ortası havuz şeklinde açılır ve maya ufalanır.2 yemek kaşığı toz şekerden 1 çay bardağı kadar ılık sütten konulur, karıştırılır.15 dk. kadar mayalanması için bekletilir.Mikserimize hamur karıştırma uçları takılır.Yumurta, yağ, tuz, kalan süt ve kalan toz şeker eklenir.Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar mikserle karıştırılır.Hamurun üstü kapatılır 30 dk. mayalanması için bekletilir.Bu arada üzüm 10 dk. kadar ılık suda bekletilir yıkanır ve süzülür.Üzümler hamura ilave edilir mikser ile tekrar karıştırılır.Üzümler hamura iyice dağıldığında tekrar 30 dk. mayalanması için bekletilir. 30 cm dikdörtgen bir kek kalıbı yağlanır.
 Hamur hafif unlanmış tezgah üzerinde şekil verilir ve kalıba konulur.Üst kısmına yumurta sarısı ve 2 kaşık süt karışımı sürülür.Bir bıçak yardımı ile üst orta kısmı 1 cm kadar kesilir..170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.Afiyet olsun :)