12 Mart 2013 Salı

ŞALGAM DOLMASI





ŞALGAM DOLMASI


Malzemeler:

8 adet şalgam
250 gr dolmalık dana kıyması
1 çay bardağı pirinç
1 orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı reyhan otu
1 çay kaşığı kara biber
Tuz

Üst sosu için:

2 yemek kaşığı tereyağı
1 dolu yemek kaşığı salça

Yapılışı:

Şalgamlar yıkanır, soyulur ve bir santim kalınlığında dilimlenir.Bir tencereye su konulur kaynayınca 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve şalgamlar yaklaşık on dakika kadar acı suyu çıkması için haşlanır.Büyük bir kasede ince yemeklik doğranmış soğanlar tuz ile ovulur kıyma, yıkanmış süzülmüş pirinç ve baharatlar eklenir.Karışım iyice yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır hafif bastırılır iki şalgamın arasına konulur.Bütün şalgamlara aynı işlem yapılır ve tencereye dizilir.Üzeri için bir kapta tereyağı eritilir salça ilave edilir.1-2 dk. kavrulduktan sonra bir su bardağı su ilave edilir.Tenceredeki şalgamların üzerine hazırlanan sos dökülür yaklaşık yarım saat kısık ateşte pişirilir.Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir.