29 Mart 2013 Cuma

VEGGİE BURGER




VEGGİE BURGER


Malzemeler:

Köfte için:

410 gr Meksika fasulyesi
2 çay bardağı galeta unu
1 adet orta boy soğan
1 adet yumurta
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tatlı toz biber
Yarım çay kaşığı kimyon
Tuz

Yapılışı:

Fasulyeler rondodan geçirilir ve bir kaba konur.Daha sonra soğan rendelenip fasulyeye eklenir.Galeta unu, yumurta, rendelenmiş sarımsak, hardal, tuz ve baharatlar ilave edilir, yoğrulur.8 eşit parçaya ayrılıp, yassı hamburger köftesi şekli verilir.Streç film örtülüp 2 saat kadar buz dolabında bekletilir.Bu arada hamburger ekmekleri hazırlanır.

Hamburger ekmeği için:

550 gr un
250 ml süt
Yarım paket yaş maya (bir küçük küp paketin yarısı)
50 gr yumuşak margarin
1 adet yumurta
50 gr şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için süt
Beyaz susam

Yapılışı:

Ilık süt, şeker ve maya karıştırılır.15 dk mayalanması için üzeri kapalı olarak bekletilir.15 dk. sonra un, margarin, yumurta ve tuz yoğurma kabına eklenir.10 dk. kadar yoğrulur.1 saat ılık bir ortamda bekletilir.Mayalanan hamur 8 eşit parçaya bölünür.Düzgün bir şekilde yuvarlanır ve üstten bastırılır.Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizilir.15 dk. tepsi mayası gelmesi için bekletilir.Mayalanan ekmeklerin üzerine yumurta fırçası ile süt sürülüp, susam serpilir.175 derece ısıtılmış fırının turbo ayarında15-20 dk. arası pişirilir.

Hamburger garnitürleri:

Karamelize soğan için:

2 adet orta boy soğan
Soğanları karamelize etmek için 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tatlı toz biber
Tuz

Yapılışı:

Bir tavaya sıvı yağı konulur.Ay şeklinde doğranmış soğanlar tavaya eklenip, 5 dk. kavrulur.Sonra tuz, toz şeker ve baharatlar eklenip, 10 dk daha kavrulur.

Turşulu sos için:

5 adet orta boy kornişon turşu
2 tatlı kaşığı hardal
2,5 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı ketçap

Yapılışı:

Turşular küp şeklinde doğranır.Bir kapta hardal, mayonez ve ketçap karıştırılır.Daha sonra küp şeklinde doğranmış turşular eklenip tekrar karıştırılır.

Hamburgerin hazırlanışı:

Bir teflon tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı konulur ve ısıtılır.Buz dolabında bekletilen veggie köftelerin iki tarafı da kızartılır.Hamburger ekmekleri kesilir.Alttan üste doğru: kıvırcık yaprağı, köfte, karamelize soğan, domates dilimi, turşulu sos koyulup ekmeğin üst kapağı kapatılır.Yanında elma dilimli patates ile servis edilir.