4 Mart 2013 Pazartesi

KARIŞIK UN EKMEK




KARIŞIK UN EKMEĞİ


Malzemeler:

650 gr un
350 gr tam buğday unu
1 paket küçük maya
1 yemek kaşığı tuz
650 ml ılık su


Yapılışı:

Tam buğday unu ve un büyükçe bir kap içerisinde karıştırılır.Unumuzun ortası havuz şeklinde açılır, 1 paket yaş maya açtığımız havuza ufalanır ve içerisine yarım su bardağı ılık suyumuzdan konulur.Hafifçe karıştırılır.Kabımızın kapağı kapatılır, 15 dk.mayalanması için bekletilir.15 dk. sonra 1 yemek kaşığı tuz unumuzun etrafına dökülür.Kalan ılık suyumuzla hamur yoğrulmaya başlanır.10 dk. kadar hamur yoğrulur.Orta sertlikte bir hamur elde edilir.Tekrar kapağı kapatılır ve 1 saat ılık bir ortamda bekletilir.Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir.Fırın 220 dereceye ayarlanır.Tezgah bol unlanır.Hamur elimizle tezgaha koymadan oval bir şekil verilir.Sonra tezgaha konup, her tarafı bolca unlanır.Fırın tepsisine oturtulur.Bir bıçakla üzerine çok hafif çizgiler çizilir 2 mm kadar derinlikte.Isıtılmış fırına konulur.20 dk. 220 derecede pişirilir.20 dk. sonra fırının ısısı 170 dereceye indirilir.20 dk. da ekmeğimiz bu derecede pişer. Fırından çıktıktan sonra kalın bir mutfak bezine sarılır. Ben pişirme kağıdına sarıp mutfak bezine sarmayı tercih ediyorun.3-4 saat bekletilir.Ekmeğimiz soğuyunca dilimlenip servis edilir.