8 Mart 2013 Cuma

ALT ÜST BÖREK






ALT ÜST BÖREK


Malzemeler:

Hamur için:

1 su bardağı sıvı yağı
1 su bardağı su
Aldığı kadar un
200 gr yumuşak margarin (arasına sürmek için)
Tuz

İç malzemesi için:

500 gr yıkanmış, ayıklanmış ıspanak
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Kırmızı pul biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Yoğurma kabında su, sıvı yağı ve tuz karıştırılır.Un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur.5-6 dk. yoğrulduktan sonra üzeri kapatılarak 15 dk. kadar dinlendirilir.Bu arada ıspanaklı iç hazırlanır.Soğan küçük küp şeklinde doğranır.Bir tencereye konur ve üzerine sıvı yağı eklenerek kavrulur.Salça ilave edilir.İnce kıyılmış ıspanaklar eklenir.Ispanak suyunu çekene kadar arada karıştırılarak pişirilir.En son baharatlar ve tuz ilave edilerek soğumaya bırakılır.Dinlenmiş hamur iki eşit parçaya bölünür.Bir tanesi unlanmış tezgaha konur.Oklava ile orta incelikte bir yufka açılır.Yumuşak margarin ikiye bölünür.Yufkanın her tarafına yumuşak margarin sürülür.Resimde görüldüğü gibi kesilir.Bütün parçalar ortada tek tek toplanır.Aralarına azar azar margarin sürülür.Son olarak elle hafif bastırılarak açılır.Daha sonra merdane yardımı ile tepsinin büyüklüğünde açılır. Hazırladığımız ıspanaklı harçtan hamurun üzerine eşit şekilde yayılır.İkinci hamura aynı işlem yapılır ve tepsiye konur.Alttaki yufka ile üstteki yufka elimizle sıkıştırılarak yapıştırılır.İçindeki harcın çıkmaması sağlanır.180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.Fırından çıkardıktan sonra bir başka tepsi ile üzeri kapatılır ve bir sofra bezine sarılır.1-2 saat sonra dilimlenerek servis edilir.