9 Şubat 2013 Cumartesi

DONUT





DONUT


Malzemeler:

500 gr un
2 adet yumurta
70 gr toz şeker
1 adet yaş maya(40 gr)
75 gr tereyağ
200 ml süt

Glazür için:

200 gr pudra şekeri
3/4 çay bardağı süt
Bir kaç damla limon suyu

Ek malzemeler (glazürü çeşitlendirmek için):

Renkli gıda boyaları
Pasta süsleri
Aromalar

Yapılışı:

Süt bir kapta ısıtılır, tereyağı içinde eritilir.Bir yoğurma kabına maya ufalanır, üzerine şeker konulur ve ılık tereyağlı süt eklenir.Bir miktar mayalanması beklenir.Maya karışımı mayalandıktan sonra içine 2 yumurta kırılır.Un ilavesiyle ele yapışmayan bir hamur yoğrulur.Yaklaşık 30 dakika sonra hamur  mayalanması için bekletilir.Mayalanan hamur tezgaha konur.Merdane ile yaklaşık 1 cm kalınlığında hamur açılır.Büyük bir bardak ile yuvarlaklar kesilir.Küçük bir yuvarlakla da ortadan bir delik açılır.Bir tavaya 1 su bardağı ayçiçek yağı konulur ve orta hararetli ocakta hamurlar arkalı önlü kızartılır.Pudra şekeri, süt ve limon suyu karıştırılarak koyu kıvamlı bir karışım hazırlanır.Sıvı olursa bir miktar daha pudra şekeri ilave edilebilir.Donutları çeşitlendirmek istiyorsanız, glazürü 3 ayrı kaba bölerek arzuya göre gıda boyaları ve aromalarla çeşitlendirebilirsiniz.Kakaolu glazür için; 1 yemek kaşığı kakao,limonlu glazür için; 1 limonun kabuğunun rendesi, sarı gıda boyası, pembe glazür için; 5-6 damla sıvı vanilya aroması, kırmızı gıda boyası konur.Hazırlanmış glazürlere donutlar bandırılarak sadece üst kısımlar kaplanır.Arzuya göre pasta süsleriyle süslenip servis edilir.Afiyet olsun:)