8 Şubat 2013 Cuma

PATATESLİ FİYONK BÖREĞİ





PATATESLİ FİYONK BÖREĞİ


Malzemeler:

3 adet yufka
1 yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt

İç malzemesi için:

4 orta boy haşlanmış patates
1 orta boy kuru soğan
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı:

İç malzeme yapımıyla başlanır.Bir kap içinde sıvıyağ ve ince kıyılmış soğanlar kavrulur.Salça ve baharatlar kavrulmuş soğana eklenir.Haşlanmış patatesler kabımıza eklenir ve patatesler patates ezeceği ile ezilir iyice karıştırılır.1 yufka tezgaha konur.Kenarları kesilerek büyük bir kare oluşturulur.Bu büyük kare 4 eşit kareye tekrar kesilir.Yandan çıkan yufkaları tekrar içine yayılıp kullanılabilir.Ama ortadan bağlamak için 4 adet eşit şerit kesilir.Yumurta beyazı ayrılır ve sıvıyağ ile çırpılır.Sarısı üst için ayrılır.Yağ-yumurta karışımına süt ilave edilir.Kestiğimiz 1 kare yufkaya sos eşit şekilde sürülür.Patatesli içten orta kısmından 5 cm aralık bırakılarak,iki yana 1'er yemek kaşığı iç harç konur.İki yan taraf ortaya katlanır.Alttan üste doğru rulo yapılır.Boş bırakılan 5 cm lik orta kısım sıkıştırılır.Ayırdığımız şeritlerden bir tanesi yumurtalı karışıma bulanarak böreğin orta kısmına dolanarak fiyonk şekli verilir.Bütün yufklara aynı işlem yapılır.Hazılanan böreklerin üstlerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.