22 Şubat 2013 Cuma

MAYDONOZLU KAHVALTI EKMEĞİ




MAYDONOZLU KAHVALTI EKMEĞİ



Malzemeler:

600 gr un
300 gr su
1 küçük paket yaş maya
50 gr ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz

İç malzemeleri için:

120 gr tereyağı
10 dal maydonoz
Yarım çay kaşığı kararbiber
Yarım çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı fesleğen
3 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı:

Ilık su , maya ve toz şeker 10-15 dk mayalanması için bekletilir.Un , tuz ve sıvıyağı ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hamur ele yapışacak kıvamda olursa 1-2 yemek kaşığı un ilave edilebilir.Üzeri kapatılarak ılık bir yerde bekletilir.Bu arada tereyağı bir kap içerisinde eritilir.Yağ soğuyunca ince kıyılmış maydonoz ,baharatlar, rendelenmiş sarımsak ve tuz tereyağına eklenip karıştırılır.Mayalanan hamur tezgah üzerine alınır.Un yardımı ile merdaneyle 1 cm den biraz ince bir kare oluşturulur.Tereyağı karışımı karenin her tarafına eşit şekilde sürülür.Yaklaşık 5 cm kalınlığında boydan yani yukarıdan aşşağı şeritler kesilir.Karenin tam ortasından enine bir kez kesilir.Şeritler yarıya kesilmiş olur.Hepsi rulo olarak yuvarlanır.Kelepçeli bir kek kalıbı yağlanır.Rulo yaptığımız hamurlar aralıklı olarak dik dik yerleştirilir.Çok sıkı yerleşmemesine dikkat edilir çünkü hamur kabaracaktır.15-20 dk kadar dışarıda tepsi mayasının gelmesi için bekletilir.180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.