17 Şubat 2013 Pazar

ISPANAKLI ROSTO KÖFTE





ISPANAKLI ROSTO KÖFTE



Malzemeler:

Köfte için:

400 gr dana kıyma
1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
4 dilim ekmek içi
1 adet yumurta
1 diş sarımsak
Karabiber
Tuz

Köfte iç harcı için:

400 gr ıspanak
1 adet ince doğranmış soğan
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı ayçiçekyağı
1 adet haşlanmış yumurta (boydan yarıya kesilecek)
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Ispanaklar temizlenir, yıkanır, ince ince kıyılır.İnce yemeklik doğranmış soğan sıvı yağ ile kavrulur, salça ilave edilir.Bir müddet kavrulduktan sonra ıspanaklar eklenir.Ispanaklar kendi suyu ile pişirilir.Ispanaklar suyunu çekilince tuz ve karabiber ilave edilir, soğumaya bırakılır.Köfte malzemeleri bir kaba konulup yoğrulur.Köftenin içine katacağımız yumurtanın beyazından çok az miktarda ayrılır(köftenin üzeri çatlamaması için sürülecek).Köfte karışımı çok yumuşak olmamalıdır.Şekil vermesi zor olur.Eğer yumuşak olursa 1-2 yemek kaşığı galeta unu eklenebilir.Köfte hamuru 6 parçaya ayrılır ve bir parça alınır. Yuvarlak bir şekil verilir  taban için.Diğer büyük parça  yuvarlanır avuç içinde çanak şekli verilir.Yarım yumurtanın beyazı üste gelecek şekilde avucumuzdaki köftenin içine yerleştirilir.Daha sonra 2 yemek kaşığı kadar iç ıspanaklı harç konur ve taban için şekillendirdiğimiz köfteyle kapatılır.Ters çevrilip ısıya dayanıklı bir kaba konur.Diğer köfteler içinde aynı işlemler yapılır.Üzerlerine ayırdığımız yumurta akı sürülür.2 yemek kaşığı salça ve yarım çay bardağı sıvı yağ orta hararetli ateşte karıştırılır, 1 su bardağı su ilave edilir ve köftelerin bulunduğu kabın altına dökülür.180 derece ısıtılmış fırına konulur.Yaklaşık 40-50 dk pişirilir.Köfteler kızarınca üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.Tekrar fırına verilir.Peynirler eriyene kadar fırında tutulur.Arzuya göre yanında pilavla servis edilir.