23 Şubat 2013 Cumartesi

KRUVASAN







KRUVASAN


Malzemeler:

Hamur için:

700 gr un
370 ml soğuk su
20 gr şeker
21 gr yaş maya
30 gr oda sıcaklığıda bekletilmiş tereyağı
2 çay kaşığı tız

Yağı için:

200 gr oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı

Üzerin için:

1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Hamur malzemeleri su ile pürüzsüz bir hale gelene kadar yoğrulur.15-20 dk üzeri kapatılarak bekletilir.Tekrar yoğrulur.2 cm kalınlığında merdane yardımı ile bir kare oluşturulur.Bir tepsiye konularak üzeri streç filmle kaplanır ,buz dolabına atılarak soğutulur.Yumuşak tereyağı un ile karıştırılır, el ile yoğrulur.Bir streç filme 1 cm kalınlığında bir kare şekil verilir tamamen örtülerek kapatılır buz dolabına konulur.Buz dolabında 30 dk bekletilen hamur tezgaha konur.Soğutulmuş tereyağı hamurun ortasına 45 derece çevrilmiş bir şekilde oturtulur.Yani hamurun kenarları üçgen bir şekilde görünür.Üçgenler yani yağın dışarıda kalan kısımları merdane yardımıyla inceltilir.Ortaya doğru kenarlar tereyağı görülmeyecek bir şekilde bohça şeklinde kapatılır.Alttaki 2 cmlik kalınlık üsttede oluşmuş olur.Merdane ile hamur tek yöne doğru aşağıdan yukarıya uzatılır.Hamur alttan ortaya üsttende ortaya katlanır.Tekrar bir kare oluşturulur.Bir tabağa konur streç filmle tamamen örtülüp 30 dk buzlukta bekletilir. Hamurumuz buzluktan alınır tabağa koyduğumuz vaziyette 90 derece çevirip tekrardan tek yöne doğru aşağıdan yukarıya doğru uzatılır.Hamur alttan ortaya üstten ortaya gelecek şekilde katlanır.Tekrar buzluğa atılıp 30 dk bekletilir.Bu işlem iki kez daha yinelenir.En sonunda tekrar 90 derece çevrilerek uzunlamasına hamur açılır.Ortadan eşit bir şekilde ikiye kesilir.Kestikten sonra iki hamurada eşit üçgenler kesilir.Bir üçgen alınır, alt kısmından 1 cm kesik atılır ve rolu yapılır.Yağlı fırın kağıdına dizilir.Üstlerine yumurta sarısı sürülür.Sıcak bir ortamda yarım saat bekletilir(hamurun kabarması için).200 derece ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirilir.Kruvasanlar ne kadar fazla kızarırsa o kadar çıtır olur.Tabi pişirirken yakmamaya dikkat edilmelidir.Ilık veya soğuk servis edilir.